Zaštititi demokratiju u Srbiji!

English version

Brojni dokazi da parlamentarni izbori održani u Srbiji prošlog decembra nisu bili slobodni i fer su, na žalost, u skladu sa demokratskim nazadovanjem (zabeleženim) u zemlji koja je već duže vreme u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ozbiljne nepravilnosti koje su obeležile izborni proces, kako u danima pred izbore tako i na izborni dan 17. decembra 2023. godine, nisu nešto što se očekuje u funkcionalnoj demokratiji.

Kako bi izrazili svoju opravdanu zabrinutost zbog izbornog inženjeringa i opšteg stanja demokratije u Srbiji, građani su izašli na ulice.

U svetlu ovih dešavanja, Međunarodni evropski pokret (MEP), poziva Evropsku Uniju (EU), Kancelariju OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP) i Savet Evrope (SE) da zajedno sa predstavnicima građanskog društva pokrenu sveobuhvatnu i transparentnu istragu o navodima o izbornoj prevari.

Takođe, pozivamo Vladu Republike Srbije da:

- sprovede suštinske demokratske reforme kako bi se obezbedilo učešće građana i osiguralo inkluzivno i transparentno donošenje odluka;
- unapredi nezavisnost medija i omogući dijalog sa građanskim društvom kako bi se povratilo poverenje građana;
- obezbedi put evropske integracije zasnovan na demokratskim principima.

Evropska unija je zajednica vrednosti zasnovana na poštovanju osnovnih ljudskih prava. EU i njene institucije, kao i zemlje članice i drugi van-institucionalni akteri, moraju da ulože više napora ka poštovanju i promovisanju evropskih vrednosti i temeljnih prava u Srbiji i drugim državama kandidatima za članstvo, kao i u svim državama članicama.

Neka se čuje i tvoj glas u odbrani demokratije

373

potpisi

Potpišite ovde: